Opakowania Mondi przedłużają trwałość produktów

26/04/2017
mondi kraftliner aqua

Marnotrawienie żywności na świecie to poważny problem, z którym wspólnie mierzą się przemysł spożywczy i opakowaniowy oraz inicjatywy lokalne jak i globalne. Firma Mondi, międzynarodowy producent opakowań i papieru, odgrywa aktywną rolę w rozwiązywaniu tego problemu wykorzystując swoje doświadczenie w zakresie bezpieczeństwa żywności i innowacyjnych opakowań. Temat ten ponownie znajdzie się w centrum uwagi podczas targów interpack 2017, które odbędą się w dniach 4-10 maja w Düsseldorfie.

Mondi współpracuje z klientami z branży spożywczej w celu opracowania inteligentnych rozwiązań w zakresie opakowań, które zmniejszają i zapobiegają stratom oraz marnotrawieniu żywności. Razem z dostawcami, klientami, instytutami badawczymi i ekspertami z Laboratorium Bezpieczeństwa Żywności (Mondi Food Safety Laboratory), firma Mondi zidentyfikowała cztery sposoby, w jakie produkty opakowaniowe mogą przyczynić się do zmniejszenia ilości odpadów żywnościowych:

  • ograniczanie możliwości zepsucia żywności podczas transportu i przechowywania dzięki udoskonalonym opakowaniom,
  • wydłużanie okresu przydatności do spożycia produktu dzięki innowacyjnym technologiom i materiałom,
  • dostosowanie koncepcji opakowania do zmieniającej się sytuacji społeczno-demograficznej,
  • osiągnięcie identyfikowalności opakowań w celu lepszego zarządzania zapasami, co zmniejszy ilość psującej się żywności.

W czasie targów, firma Mondi zaprezentuje liczne przykłady rozwiązań w zakresie opakowań, które przyczyniają się do zwiększenia bezpieczeństwa żywności i zmniejszenia ilości odpadów żywnościowych w całym łańcuchu wartości. To tylko kilka z nich:

  • specjalistyczny papier siarczanowy wykonany z włókien pierwotnych, Advantage Smooth White, dla atrakcyjnych, funkcjonalnych i certyfikowanych opakowań do żywności, specjalnie zaprojektowany do ochrony wrażliwych towarów i wyróżnienia ich na półkach sklepowych. Ten gatunek papieru idealnie nadaje się na opakowania do cukru i na inne opakowania do żywności wrażliwej;
mondi advantage smooth white
  • ProVantage Kraftliner Aqua, gatunek kartonu, który nadaje się do wykorzystania w środowisku z wysoką wilgotnością, wysoką oraz niską temperaturą. Nawet bez powłoki parafinowej, ProVantage Kraftliner Aqua chroni świeże warzywa i owoce przed trudnymi warunkami, a tym samym wytwarza stabilne i przyjazne dla środowiska opakowania, które zmniejszają ilość odpadów żywnościowych;
  • Highprotex, papier pokryciowy posiadający wszystkie potrzebne osłony by chronić zapakowaną żywność. Dodatkowo posiada wydajną folię barierową, która sprawia, że jest on bardziej przyjazny dla środowiska;
  • FlexziBox, plastikowa torba z możliwością wielorazowego zamykania, posiadająca wiele cech, w tym m.in. spód umożliwiający postawienie opakowania, dzięki czemu przygotowanie posiłków jest wygodniejsze dla konsumentów co redukuje odpady żywnościowe;
flexzibox
  • wielowarstwowe folie zapewniające doskonałą ochronę aromatu i wysokie właściwości barierowe chroniące przed wnikaniem tlenu oferowane jako dobre rozwiązanie dla opakowań spożywczych. Takie folie zmniejszają wagę opakowań i ułatwiają ich ponowne przetworzenie;
  • torby przemysłowe nadające się również jako opakowania do wrażliwej żywności. Wyposażone są w identyfikatory RFID zapewniające pełną identyfikowalność w łańcuchu dostaw.

Laboratorium Bezpieczeństwa Żywności Mondi mieszczące się w austriackim Frantschach opracowuje innowacyjne rozwiązania dla opakowań żywnościowych wraz z zespołem ekspertów. Zapewniają oni, iż opakowania spełniają najwyższe wymagania w zakresie kontaktu z żywnością. Laboratorium pomaga również klientom w spełnieniu najnowszych standardów regulacyjnych w zakresie pakowania żywności. Po raz drugi z rzędu, Laboratorium Bezpieczeństwa Żywności firmy Mondi uzyskało ocenę "doskonałą" wystawioną przez niemieckie Biuro Referencyjne ds. Testowania Biegłości i Materiałów Referencyjnych (DRRR) po przeprowadzeniu testu międzylaboratoryjnego.

Jako członek globalnej inicjatywy Save Food na rzecz zmniejszenia marnotrawienia żywności, firma Mondi ponownie weźmie udział w tegorocznym forum Innovationparc Save Food na międzynarodowych targach Interpack. Martin Messner, dyrektor Laboratorium Bezpieczeństwa Żywności Mondi, oraz Falk Paulsen, dyrektor Sprzedaży Mondi, przedstawią prezentację pt. „Jak właściwości barierowe opakowań mogą zminimalizować odpady żywnościowe”. Martin Messner wyjaśnia: - Jesteśmy przekonani, że trwałe i innowacyjne opakowanie pomaga zredukować ilość odpadów i jest częścią rozwiązania wspierającego inicjatywę SAVE FOOD. Nasze opakowania i innowacje barierowe mogą w znaczący sposób przyczynić się do zapobiegania utraty żywności.

Firma Mondi będzie obecna na targach interpack 2017 w hali 9 na stoiskach A24/B23.