Schumacher Packaging wprowadzi na rynek polski i niemiecki innowacyjne i przyjazne dla środowiska hybrydowe opakowania do żywności Halopack – wynalazek z Holandii.
Innowacyjne opakowanie Halopack zastępuje plastikowe tacki, powszechne stosowane na przykład w przypadku produktów mięsnych, poprzez stabilne opakowania z tektury, od wewnątrz powlekane cienką, gazoszczelną, całkowicie higieniczną folią z tworzywa sztucznego. Dzięki Halopack można ograniczyć ilość użytego plastiku o 70 do 90 procent, również w przypadku opakowań MAP z atmosferą ochronną. Opakowania hybrydowe są zarówno ekologiczne, jak i atrakcyjne marketingowo. Klient końcowy może je bardzo łatwo rozdzielić, aby część oddać co recyclingu: cienką folię wyrzuca się do odpowiedniego kontenera na opakowania, podczas gdy tekturowa tacka stanowi makulaturę, w 100 procentach nadającą się do recyklingu. Grupa Schumacher Packaging jako pierwsza posiada licencję na produkcję Halopack w Europie kontynentalnej. Rozpoczęcie produkcji w Niemczech planowane jest na IV kwartał 2019 roku.
Do produkcji innowacyjnych opakowań hybrydowych Halopack wymagane są specjalne maszyny. - W pierwszym kroku będziemy w stanie wyprodukować od 10 do 30 milionów tacek rocznie na jednej lub dwóch maszynach - mówi Hendrik Schumacher, członek zarządu Schumacher Packaging odpowiedzialny za wprowadzenie Halopack na rynek. - Postrzegamy Halopack jako szansę na innowacyjne i pragmatyczne rozwiązanie palącego problemu ekologicznego - mówi Schumacher. - Halopack pozwala na zmniejszenie użycia plastiku w łatwo psujących się produktach spożywczych do absolutnego minimum, bez uszczerbku dla higieny i okresu przydatności do spożycia. Wręcz przeciwnie: Halopack jeszcze lepiej chroni żywność przed wpływem środowiska i tworzy bardziej niezawodną barierę dla tłuszczu i wilgoci niż konwencjonalne tacki z PP-PE lub PET. Halopack to inteligentne rozwiązanie z Holandii, które doskonale wpisuje się w nasz wizerunek jako producenta opakowań posiadającego wysoką świadomość ekologiczną - mówi Hendrik Schumacher.
Również z punktu widzenia holenderskich wynalazców, Schumacher Packaging jest idealnym partnerem i licencjobiorcą na obszarze Niemiec i Polski. - Oba tematy - innowacyjność i świadomość ekologiczna - od dawna mają kluczowe znaczenie dla Schumacher Packaging - mówi Remi de Olde, akcjonariusz Halopack N.V. w Almelo. - To nie przypadek, że Schumacher Packaging jest jednym z liderów innowacji i technologii w branży. Jesteśmy przekonani, że obecność firmy na terenie Niemiec i Polski oraz jej doskonała renoma jeszcze bardziej zwiększy popyt na nasze innowacyjne rozwiązanie Halopack. Rynek jest na to gotowy.
Jako pierwsze całkowicie gazoszczelne opakowanie MAP wykonane głównie z tektury, Halopack nie tylko zapewnia doskonały okres przydatności do spożycia; opakowanie hybrydowe może być również bez problemu podgrzewane w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Także zamrażanie żywności bezpośrednio w takim opakowaniu jest całkowicie nieszkodliwe. Halopack można także ponownie zamykać. - Halopack ma nie tylko ogromne zalety funkcjonalne, ale i jest atrakcyjne marketingowo ae względu na swój ekologiczny charakter - mówi Hendrik Schumacher. Szerokie grono konsumentów jest dziś wrażliwych na te kwestie i wybiera ekologiczne opakowania. Tekturowe tacki można również zadrukować w dowolny sposób, nawet wewnątrz. Jest to możliwe dzięki temu, że cienka, przezroczysta folia zapobiega kontaktowi z żywnością. Na tackach drukowane są również instrukcje dotyczące rozdzielania i recyklingu opakowań hybrydowych - dodaje Hendrik Schumacher. - Jako materiał stosujemy różne rodzaje tektury litej: z włókien pierwotnych, z włókien pochodzących z recyklingu, powlekaną lub niepowlekaną, błyszczącą lub matową. Szczególnie atrakcyjna w tym kontekście jest nasza specjalna linia ekologiczna z tektury o matowej powierzchni w kolorze brązowym, szarym lub białym - wyłącznie z materiału pochodzącego z recyklingu