Tektura zastępuje tworzywa sztuczne

03/07/2018
karty podarunkowe

Wiele międzynarodowych firm zastąpiło, bądź podejmuje próby zastąpienia materiału, z którego produkuje się karty podarunkowe, czyli plastiku tekturą. Największa szwedzka sieć kin SF Bio zdobyła się na stanowczy krok i przeprowadza obecnie wymianę wszystkich kart.

- Kiedy dostawca naszych kart podarunkowych i upominkowych, Megacard, zasugerował nam, że karty mogłyby być wykonane z tektury, co tym samym drastycznie zredukowałoby negatywne skutki oddziaływania na środowisko, decyzja o wymianie kart była dla nas oczywista - wyjaśnia Anna Marcusson, kierownik produktu ds. kart podarunkowych w SF Bio. - Oznacza to po prostu stopniowe wycofywanie z użycia 10 ton rocznie tworzywa PCW zastępując go tekturą Invercote produkowaną przez Iggesund Paperboard.

Zastępowanie tworzyw sztucznych materiałami o pochodzeniu niekopalnym sygnalizuje wyraźny trend, nie tylko w przemyśle opakowaniowym. Przejście z tworzyw sztucznych uzyskanych z materiałów ropopochodnych na materiał alternatywny taki jak tektura, znacznie redukuje negatywny wpływ na zmiany klimatyczne. Proces zastępowania istniejącej infrastruktury wymaga czasu, zwłaszcza jeśli opakowanie musi zostać ponownie zaprojektowane, sprzęt do pakowania zmodernizowany bądź wymieniony, co ma  jednocześnie wpływ na dystrybucję od producenta do konsumenta. Zobowiązanie brytyjskiej firmy spożywczej Iceland food do wyeliminowania tworzyw sztucznych z jej opakowań w ciągu pięciu lat przyciągnęło ogromną uwagę opinii publicznej. Wiele osób z doświadczeniem w branży opakowań twierdzi, że pięć lat to dość krótki czas, biorąc pod uwagę wyzwania, przed którymi stoi Iceland.

W świetle tych czynników zmiany przeprowadzone przez IKEA i SF Bio nastąpiły bardzo szybko i można przypuszczać, że wiele innych firm pójdzie za ich przykładem.

- Identyczny format kart pozwala na łatwe przeprowadzenie zmian. Oprócz samego procesu produkcyjnego kart, modyfikacji wymaga niewielka ilość obecnych urządzeń firmy. Jest to prosty krok w porównaniu do przeprojektowania opakowania z tworzywa sztucznego wraz modyfikacją w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej - tłumaczy Johan Granås, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w firmie Iggesund Paperboard, który był ściśle zaangażowany w opracowywanie rozwiązania, które ostatecznie wybrała i wdrożyła IKEA.

Innym przykładem tego trendu w branży opakowań jest Apple, gdzie twórcy opakowań koncentrują się na ograniczeniu wykorzystania tworzyw sztucznych. Wynika to jasno z opublikowanej w październiku 2017 roku strategii Apple w kwestii wykorzystania papieru i innych materiałów pochodzących z odzysku przy produkcji opakowań swoich produktów. Raport wskazuje między innymi, w jaki sposób Apple udało się zmniejszyć zawartość plastiku w opakowaniu iPhone 7 o 84 procent w porównaniu z iPhonem 6s.

 głośnik Apple Homepod

Inteligentny głośnik Apple Homepod, wprowadzony na rynek na początku 2018 roku, jest wyraźnym przykładem tego podejścia. Niewiarygodnie złożona konstrukcja tektury z zamknięciami utrzymuje przewód głośnikowy w miejscu i zabezpiecza wtyczkę.

- Dziesięć lat temu każdy producent rozwiązałby ten problem wykorzystując tworzywo sztuczne - mówi Granås. - Teraz możemy obserwować, jak wiele inwestują firmy w tworzenie alternatywnych rozwiązań wykorzystujących tekturę - dotyczy to nie tylko w Apple, ale także wielu innych firm.

Granås ostrożnie twierdzi, że w dalszym ciągu duże znaczenie w na obecnym i przyszłym rynku opakowaniowym będzie miało tworzywo sztuczne. Tradycyjne opakowania kartonowe do żywności często wymagają zastosowania plastikowej bariery zabezpieczającej przed tłuszczem, wilgocią i aromatami. Projektowanie konstrukcji opakowań z tektury z możliwie najcieńszą powłoką z tworzywa sztucznego jest znakomitym przykładem dobrego zarządzania materiałami.

- Rozwój tworzyw sztucznych produkowanych z materiałów o pochodzeniu niekopalnianym przebiega bardzo szybko i przewiduję, że wkrótce będziemy mogli zauważyć szerokie zastosowanie biologicznych tworzyw sztucznych z coraz mniejszą ilością materiałów ropopochodnych, co w znacznym stopniu ograniczy negatywny wpływ opakowań żywnościowych na klimat - podsumowuje Granas.

Powiązane wiadomości