Opakowania jednorazowe na bazie papieru mają mniejszy wpływ na środowisko naturalne niż opakowania wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych - dowodzą najnowsze badania.
Nowe badanie dotyczące oceny cyklu życia produktów (Life Cycle Assessment, LCA), przeprowadzone przez firmę konsultingową Ramboll (niezależnego duńskiego konsultanta Komisji Europejskiej i certyfikowaną przez TUV) dla Europejskiego Zrzeszenia Opakowań Papierowych (European Paper Packaging Alliance, EPPA), pokazuje znaczące korzyści dla środowiska naturalnego wynikające ze stosowania produktów jednorazowego użytku w porównaniu z systemami ponownego użycia, szczególnie w zakresie ograniczenia emisji dwutlenku węgla oraz zużycia wody słodkiej.
W badaniu wykorzystano aktualne dane pochodzące z przemysłu papierniczego, opakowaniowego i gastronomicznego, aby porównać efektywność środowiskową w ciągu roku typowych jednorazowych i wielokrotnego użytku pojemników na żywność i napoje używanych w restauracjach szybkiej obsługi.
LCA porównuje wpływ na środowisko naturalne jednorazowych opakowań papierowych do żywności i napojów ze śladem po naczyniach wielokrotnego użytku z wyprodukowanych z tworzyw sztucznych w restauracjach szybkiej obsługi w całej Europie. Badanie uwzględnia kompleksowe wykorzystanie 24 różnych pojemników na żywność i napoje w restauracjach szybkiej obsługi, a mianowicie kubki na napoje, salaterki, pokrywki, talerzyki, sztućce, torebki na produkty smażone.
Zgodnie ze scenariuszem odniesienia system wielokrotnego użytku oparty na polipropylenie jest odpowiedzialny za generowanie ponad 2,5 razy więcej emisji CO2 i zużycie 3,6 razy więcej wody słodkiej niż system jednorazowego użytku oparty na papierze. Raport ujawnia również, że zastawa stołowa wielokrotnego użytku generuje o 132% więcej drobnych cząstek stałych, zwiększa zubożenie kopalin o 238% i zakwaszenie ziemi o 72%.
- Głównym problemem związanym z produktami wielokrotnego użytku jest energia i woda, które zużywają podczas mycia i suszenia, aby zapewnić ich higienę i bezpieczeństwo do ponownego użycia przez klientów, co potwierdza również zastosowanie najbardziej wydajnych technologii zmywania. Oznacza to, że jednorazowe użycie jest lepsze dla klimatu i nie pogłębia problemu niedoboru wody, który jest obecnie rosnącym problemem w wielu krajach europejskich - powiedział Antonio D’Amato, prezes EPPA.
Hans van Schaik, dyrektor zarządzający EPPA, dodaje:
- Badania Ramboll pokazują, że faworyzowanie zestawów wielokrotnego użytku w restauracjach szybkiej obsługi doprowadziłoby do znacznego szkodliwego wpływu na zmianę klimatu, zużycie słodkiej wody, zubożenie kopalin, tworzenie się drobnych cząstek stałych i zakwaszenie ziemi w Europie w porównaniu do jednorazowych zastaw stołowych.
100% istniejących jednorazowych zastaw stołowych wyprodukowanych przez członków EPPA i używanych w Europie pochodzi z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony. Papier i tektura to najczęściej poddawany recyklingowi materiał opakowaniowy w Europie, z udziałem około 86% (Eurostat 2017).
Sztandarowa polityka Komisji Europejskiej dotycząca Zielonego Ładu ma na celu osiągnięcie neutralności węglowej do 2050 r. i nalega na przeprowadzenie ocen cyklu życia produktów wykazujących ich efektywność środowiskową przed przyjęciem preferowanego kierunku, w czasie, gdy kluczowe prawodawstwo dotyczące opakowań i odpadów opakowaniowych zostało już omówione (wytyczne SUPD mają zostać opublikowane w najbliższych tygodniach).
- Patrząc na różne materiały i łańcuchy wartości, zrównoważony rozwój wymaga kompleksowego i otwartego podejścia. Politycy i liderzy branży muszą podejmować decyzje na podstawie naukowych spostrzeżeń, a nie przekonań i założeń. Na początku może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ale badanie Ramboll wyraźnie pokazuje, że niektóre zrównoważone produkty jednorazowego użytku wykonane z papieru są rzeczywiście lepsze dla środowiska niż plastikowe wielokrotnego użytku. Mamy nadzieję, że to badanie pomoże Komisji Europejskiej w 2021 roku przygotowaniu opartych na faktach regulacji, a konkretnie spodziewanej inicjatywy na rzecz zrównoważonych produktów - skomentował Ignazio Capuano, prezes Cepi (Europejska Konfederacja Przemysłu Papierniczego) i dyrektor generalny firmy Burgo Group Spa.
- Wiemy, że zmiana klimatu jest największym wyzwaniem naszych czasów i że wszyscy mamy obowiązek skutecznie minimalizować nasz wpływ na klimat, począwszy od dzisiaj. Niedobór wody to kwestia o rosnącym znaczeniu na świecie, wraz z głęboką dekarbonizacją mającą na celu osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r. europejski przemysł papierniczy ma do odegrania wyjątkową rolę w walce ze zmianami klimatycznymi, oferując natychmiastowe i przystępne rozwiązania. Już dziś istnieje 4,5 miliona ton jednorazowych artykułów z tworzyw sztucznych, które można zastąpić papierowymi zamiennikami, co przełoży się na natychmiastowy pozytywny wpływ na klimat - dodał dyrektor generalny Cepi, Jori Ringman.
Unia Europejska powinna pomóc w tworzeniu nowych rynków dla bioproduktów, takich jak opakowania z papieru i tektury, oraz zapewnić stałą dostawę surowców pozyskiwanych w sposób zrównoważony, takich jak wysokiej jakości papier do recyklingu i włókna pierwotne do wprowadzenia na rynek produktów na bazie papieru nadających się do recyklingu.
Opakowania na bazie włókien naturalnych są już najczęściej zbieranym i poddawanym recyklingowi materiałem opakowaniowym w Europie. A przemysł chce osiągnąć jeszcze lepsze wyniki dzięki koalicji 4evergreen, sojuszowi ponad 50 firm reprezentujących cały łańcuch wartości opakowań opartych na włóknach. Sojusz pracuje nad zwiększeniem wskaźników recyklingu opakowań z włókien do 90% do 2030 roku.
Raport można pobrać tutaj >>
Źródło: EPPA / Cepi