Opakowania cukiernicze — twoje wyroby będą jeszcze smaczniejsze w pięknych pudełkach! Sprawdź, jak je wybrać

Artykuł zewnętrzny
27/09/2022
Opakowania cukiernicze — twoje wyroby będą jeszcze smaczniejsze w pięknych pudełkach! Sprawdź, jak je wybrać

Wiesz, że konsumpcja zaczyna się nie od pierwszego gryza dania, a od spojrzenia na nie? Jeszcze zanim jedzenie dotrze do naszych kubków smakowych, wyrabiamy sobie o nim opinię na podstawie jego wyglądu. Ładnie prezentujące się danie wydaje się smaczniejsze. Zadbaj o to, aby twoje wypieki były nie tylko pięknie ozdobione, ale też zapakowane. To w takiej formie odbiera je klient i to wtedy w jego głowie pojawiają się myśli na temat smaku ciasta czy pralin. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się jakie opakowania wybierać, by przyciągać do siebie kupujących.

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pudełek cukierniczych?

Przede wszystkim na to, żeby było wytrzymałe! Najważniejszą funkcją pudełek cukierniczych jest umożliwienie klientowi bezpiecznego przetransportowania wypieków. Opakowania te powinny być idealnie dopasowane do wielkości słodkich wyrobów (w za małym pudełku ciasto może się zgnieść, w za dużym — odbijać się od ścianek i zniszczyć). Spójrz też na jego wygląd. Opakowania cukiernicze powinny eksponować wypiek i zachęcać do jego spróbowania, szczególnie jeżeli jest on kupowany jako prezent. 

Zwrócenie uwagi na wyżej wymienione parametry zwiększy szansę, że osoba kupująca od ciebie słodkości dowiezie je do domu w nienaruszonym stanie. To szczególnie ważne dla par młodych, zamawiających torty weselne czy dla solenizantów, szukających wypieków na przyjęcie urodzinowe. A skoro to istotne dla twoich klientów powinno takie być również dla ciebie. Zatroszczenie się o komfort kupujących to zadbanie o to, żeby wrócili do ciebie na kolejne zakupy!

Kolorowe pudełko cukiernicze — zaskocz swoich klientów!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pudełek cukierniczych? Przede wszystkim na to, żeby było wytrzymałe! Najważniejszą funkcją pudełek cukierniczych jest umożliwienie klientowi bezpiecznego przetransportowania wypieków. Opakowania te powinny być idealnie dopasowane do wielkości słodkich wyrobów (w za małym pudełku ciasto może się zgnieść, w za dużym — odbijać się od ścianek i zniszczyć). Spójrz też na jego wygląd. Opakowania cukiernicze powinny eksponować wypiek i zachęcać do jego spróbowania, szczególnie jeżeli jest on kupowany jako prezent.   Zwrócenie uwagi na wyżej wymienione parametry zwiększy szansę, że osoba kupująca od ciebie słodkości dowiezie je do domu w nienaruszonym stanie. To szczególnie ważne dla par młodych, zamawiających torty weselne czy dla solenizantów, szukających wypieków na przyjęcie urodzinowe. A skoro to istotne dla twoich klientów powinno takie być również dla ciebie. Zatroszczenie się o komfort kupujących to zadbanie o to, żeby wrócili do ciebie na kolejne zakupy!  Kolorowe pudełko cukiernicze — zaskocz swoich klientów! Załącznik: Opakowanie czekoladek.jpg  Twoi klienci są najprawdopodobniej przyzwyczajeni do jednolitych tekturowych opakowań lub do tych całkowicie przezroczystych. Wykorzystaj to! Zaskocz ich pralinami w różowym pudełku, takim ze wzorem imitującym skórę węża czy torebką z serduszkiem.   Dobrym pomysłem jest wybranie ozdobnych opakowań, które mają przezroczyste okienka — łatwo przez nie zauważyć wypieki znajdujące się w środku. Taki sposób pakowania sprawi, że twoi klienci nie tylko zgłodnieją na widok kupionych słodkości! Przede wszystkim zapadniesz im w pamięci. Mało kto serwuje produkty w takich opakowaniach, wyróżnisz się dzięki temu na tle konkurencji. W dodatku praliny w torebce z sercem to świetny pomysł na prezent! Kupujący zapamiętają, w której cukierni takie dostaną.   Opakowania dla cukierni — jakie są ich rodzaje? Aby twój klient mógł bezpiecznie dowieźć ciasto do domu, musisz zadbać o odpowiednie dopasowanie pudełka do wypieku. Najłatwiej to zrobić kupując opakowanie dedykowane do poszczególnego rodzaju słodkości. W sklepach znajdziesz takie do:  pralin, makaroników, czekolady, pączków, na kawałek ciasta, na muffiny. Pudełka mają różne wielkości, dzięki czemu wybierzesz takie, które najlepiej odpowiada ofercie twojej cukierni i najczęstszym zakupom twoich klientów (np. na 3 makaroniki lub na 6, na 2 pączki lub na 10). Pamiętaj, że wyjątkiem są ciasta. Wielkość opakowań do nich wybierz na podstawie ich wymiarów.  Dbasz o środowisko? Wybierz opakowania tekturowe Przejmujesz się losem planety? Zadbaj o nią również w miejscu pracy! Najbardziej przyjaznym dla środowiska materiałem jest tektura. Powstaje w procesie recyklingu, dzięki czemu ograniczysz ilość zużywanych surowców naturalnych i produkowanych odpadów. W dodatku zyskasz sympatię w oczach kupujących, którzy również dbają o środowisko. Poza tym tekturowe pudełko ma jeszcze inne zalety:  jest sztywne (ciasto będzie bezpieczne podczas transportu), pudełka tekturowe są lekkie, co podczas niesienia docenią twoi klienci, w krótkim czasie tektura nie przemaka ani nie nasiąka tłuszczem, więc wypieki dotrą do domu kupującego bez brudzenia mu fotela samochodowego czy rąk, opakowania przyjdą do ciebie złożone na płasko, dzięki czemu nie zajmą dużo miejsca w twojej cukierni.  Przypominasz sobie teraz wcześniejszy akapit i myślisz, że tekturowe opakowania są nudne? Sięgnij po te z nadrukami i zadbaj o swoją oryginalność! Poświęć chwilę czau na wybranie odpowiednich pudełek do swoich wypieków i zwiększ zadowolenie klientów z zakupów. Podniesiesz tym samym szansę na to, że wrócą do ciebie na kolejne zakupy!

Twoi klienci są najprawdopodobniej przyzwyczajeni do jednolitych tekturowych opakowań lub do tych całkowicie przezroczystych. Wykorzystaj to! Zaskocz ich pralinami w różowym pudełku, takim ze wzorem imitującym skórę węża czy torebką z serduszkiem. 

Dobrym pomysłem jest wybranie ozdobnych opakowań, które mają przezroczyste okienka — łatwo przez nie zauważyć wypieki znajdujące się w środku. Taki sposób pakowania sprawi, że twoi klienci nie tylko zgłodnieją na widok kupionych słodkości! Przede wszystkim zapadniesz im w pamięci. Mało kto serwuje produkty w takich opakowaniach, wyróżnisz się dzięki temu na tle konkurencji. W dodatku praliny w torebce z sercem to świetny pomysł na prezent! Kupujący zapamiętają, w której cukierni takie dostaną. 

Opakowania dla cukierni — jakie są ich rodzaje?

Aby twój klient mógł bezpiecznie dowieźć ciasto do domu, musisz zadbać o odpowiednie dopasowanie pudełka do wypieku. Najłatwiej to zrobić kupując opakowanie dedykowane do poszczególnego rodzaju słodkości. W sklepach znajdziesz takie do:

  • pralin,
  • makaroników,
  • czekolady,
  • pączków,
  • na kawałek ciasta,
  • na muffiny.

Pudełka mają różne wielkości, dzięki czemu wybierzesz takie, które najlepiej odpowiada ofercie twojej cukierni i najczęstszym zakupom twoich klientów (np. na 3 makaroniki lub na 6, na 2 pączki lub na 10). Pamiętaj, że wyjątkiem są ciasta. Wielkość opakowań do nich wybierz na podstawie ich wymiarów.

Dbasz o środowisko? Wybierz opakowania tekturowe

Przejmujesz się losem planety? Zadbaj o nią również w miejscu pracy! Najbardziej przyjaznym dla środowiska materiałem jest tektura. Powstaje w procesie recyklingu, dzięki czemu ograniczysz ilość zużywanych surowców naturalnych i produkowanych odpadów. W dodatku zyskasz sympatię w oczach kupujących, którzy również dbają o środowisko. Poza tym tekturowe pudełko ma jeszcze inne zalety:

  • jest sztywne (ciasto będzie bezpieczne podczas transportu),
  • pudełka tekturowe są lekkie, co podczas niesienia docenią twoi klienci,
  • w krótkim czasie tektura nie przemaka ani nie nasiąka tłuszczem, więc wypieki dotrą do domu kupującego bez brudzenia mu fotela samochodowego czy rąk,
  • opakowania przyjdą do ciebie złożone na płasko, dzięki czemu nie zajmą dużo miejsca w twojej cukierni. 

Przypominasz sobie teraz wcześniejszy akapit i myślisz, że tekturowe opakowania są nudne? Sięgnij po te z nadrukami i zadbaj o swoją oryginalność! Poświęć chwilę czau na wybranie odpowiednich pudełek do swoich wypieków i zwiększ zadowolenie klientów z zakupów. Podniesiesz tym samym szansę na to, że wrócą do ciebie na kolejne zakupy!